reklama
kategoria: Kulinaria
9 luty 2012

Palce lizać, czyli pizza obchodzi swoje święto

zdjęcie: Palce lizać, czyli pizza obchodzi swoje święto / fot. archiwum TM.
fot. archiwum TM.
Dzisiaj, tj. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowe Święto Pizzy! Doskonale wypieczona, z owocami morza, z kilkoma rodzajami sera, wegetariańska, przyprawiona oliwkami lub też podawana tradycyjnie z serem, pieczarkami i kiełbasą – każda ma swoich licznych zwolenników. Sprawdź, którą z nich poleca redakcja Twojego-miasta!
REKLAMA
Rodzajów pizzy jest mnóstwo. Jedni z nas wolą ją jeść na grubym, inni zaś na cienkim cieście, jedni z sosem, inni bez… Niezależnie jednak od wybranych składników i sposobu jej podania zawsze zajadana jest ze smakiem. To smaczna i prosta do zrobienia potrawa wywodząca się z Włoch, żeby jednak smakowała idealnie trzeba pamiętać o kilku niezwykle istotnych sztuczkach. Jakich? Podpowiedź znajdziecie poniżej, wystarczy tylko, że zaufacie naszej redakcyjnej koleżance i przygotujcie potrawę według jej przepisu.
 

Do sporządzenia ciasta potrzebujesz:


- ok. ½ opakowania mąki
- ½ kostki drożdży
- ok. 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, dodajemy wodę i drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy ją, polewamy olejem i wlewamy drożdże. Zagniatamy ciasto. Jeśli się klei dosypujemy mąki, jeśli jest za suche lub za bardzo zbite dolewamy trochę ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dużą blachę smarujemy olejem i nakładamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Wystawiamy, smarujemy sosem (1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego rozcieńczonego z taką samą ilością wody). Nakładamy farsz i uprzednio potarty ser. Zapiekamy około 20 minut – aż spód się wypiecze.

Propozycja przygotowania farszu:
 
Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść – trudno nie zgodzić się z tą opinią. Podobnie jak z taką, że co gospodarstwo domowe, tam inny przepis na pizzę. Każdy bowiem preferuje inne dodatki do ciasta. My polecamy pizzę z kurczakiem, pieczarkami oraz serem typu feta.

Pierś drobno kroimy, posypujemy ulubioną przyprawą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pieczarki kroimy i dorzucamy do kurczaka. Mieszamy, przykrywamy i dusimy 3 minuty, potem odkrywamy i odparowujemy wodę. Fetę kroimy w kostkę, wrzucamy na pizzę. Dodajemy przygotowany farsz i startą kostkę żółtego sera.
 
Życzymy smacznego!
 
MJ, KK 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Słupca
-0.5°C
wschód słońca: 07:20
zachód słońca: 15:49
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Słupcy

kiedy
2024-12-28 18:00
miejsce
Miejski Dom Kultury, Słupca, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 18:30
miejsce
Miejski Dom Kultury, Słupca, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-09 18:30
miejsce
Miejski Dom Kultury, Słupca, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2025-02-13 17:00
miejsce
Miejski Dom Kultury, Słupca, ul....
wstęp biletowany